Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

ΝΗΣΤΕΙΑ

 Η νηστεια καθιερωθηκε απο τον ιδιο τον Κυριο,οταν πηγε στην ερημο και εμεινε νηστευοντας 40 μερες.
Οι μερες που νηστευουμε εμεις εχουν καθιερωθει απο τις οικουμενικες συνοδους και οι κυριωτερες ειναι της τεταρτης και παρασκευης και της Σαρακοστης.Υπαρχουν και 40 μερες των Χριστουγενων,των Αγ.Αποστολων,που οι μερες ποικιλουν αναλογα με το Πασχα,της Παναγιας που ειναι απο 1η-15αυγουστου.Υπαρχουν και καποιες μερες που εχουμε νηστεια,οπως την παραμονη των Φωτων,και υπαρχουν και μερες που τρωμε ψαρι,για να τιμησουμε την γιορτη,οπως την 25η Μαρτιου,του Ευαγγελισμου.
Να πουμε επισης οτι στα μοναστηρια δεν τρωνε καθολου κρεας ολο τον χρονο και νηστευουν απο λαδι και την Δευτερα.
Φυσικα υπαρχουν ημερολογια και βιβλια που μπορειτε να τα βρειτε ολα αυτα και ακομα αναλητικοτερα,εμεις εδω θα πουμε λιγα λογια γιατι να νηστεψουμε και σε τι μας βοηθαει η νηστεια.
  Ενας ανθρωπος ο οποιος προσπαθει να εχει μια Χριστιανικη ζωη,μεταξυ αλλων προσευχεται στον Θεο,ζηταει κατι,οτιδηποτε τον απασχολει και ζηταει και για ολο τον κοσμο.Κοβει το θελημα του και δεν τρωει μερικες τροφες καποιες μερες και ετσι αποδεικνυει οτι αυτο που θελει πραγματικα.Φυσικα ο Θεος ξερει και μαλιστα καλιτερα απο τον ανθρωπο,ομως με αυτο τον τροπο το μαθαινει ο ιδιος ο ανθρωπος.
Με λιγα λογια,1.εαν θελω πραγματικα κατι απο τον Θεο,και που ειναι καλο για την ζωη μου,το ζηταω και νηστευω για αυτο.Εχουμε πολλα παραδειγματα Αγιων που μπορειτε να βρειτε στο Γεροντικο.
Σε ολες τις προσευχες μας προς τον Θεο η' στην Παναγια,Τους δοξαζουμε,οπως μας δοξαζουν και εκεινοι με το να μας ακουνε.Ο εμπρακτος τροπος ειναι η νηστεια.
Αρα λοιπον 2.καθε φορα που νηστευουμε,δοξαζουμε τον Κυριο,κοβοντας το θελημα μας.
Ενας αλλος μεγαλος λογος ειναι οτι με την νηστεια οι προσευχες μας γινονται καθαροτερες,γινομαστε εμεις καθαροτεροι και αυτο ειναι ενα πραγμα που πρεπει να το ζησεις για να το καταλαβεις,δεν περιγραφεται.
Στην αρχη καποιας πολλυημερης νηστειας φυσικα το σωμα θα αντιδρασει και θα θελει να φαει οτι και πριν,αυτο ομως ειναι το ζητουμενο,να μαθουμε να επιβαλομαστε στο σωμα μας και οχι αυτο σε εμας.
Μερικες μερες μετα το σωμα θα συνηθισει και δεν θα εχουμε προβλημα και τις τελευταιες μερες δεν θα θελουμε να φαμε κρεας η τυρια.
Φυσικα θα εχουμε και τον αναλογο πολεμο απο τον διαβολο,ειτε με σκεψεις,ειτε με το περιβαλον που ζουμε,οι δαιμονες κανουν επιθεση στο μυαλο στο σωμα και απο τους ανθρωπους του περιβαλοντος μας.Αυτες οι επιθεσεις ειναι και η αποδειξη οτι αυτο που κανουμε ειναι θεαρεστο και πρεπει να επιμεινουμε,καποια στιγμη θα σταματησει.
Ετσι ακριβως εγινε και με την νηστεια  του Ιησου που ειπαμε ποιο πανω.
Βλεπουμε οτι νηστεια και προσευχη πανε μαζι και οτι το ενα δυναμωνει το αλλο.Και τα δυο ειναι οπλα κατα του διαβολου και τα δυο μας γεμιζουν με την Χαρη του Αγιου Πνευματος.
Προσπαθηστε και εσεις να νηστεψετε,μην σας τρομαζουν οι μερες,ειναι σιγουρο οτι θα τα καταφερετε και θα καταλαβετε λιγο απο την φωτιση που δινει ο Θεος





ΜΕΡΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ